Potencijalni rasplet borbe za plejof

Ko ima najveće šanse za mesto u plejofu a ko će morati da se bori za opstanak? Bez mnogo davljenja, odmah upadamo u analizu!

Najveće šanse za relegaciju: Reformed 1 i Expire Nation;

Najveće šanse za plejof: SBB, ASUS, X25 i Monitor – RUR ima za dlaku manje šanse od Monitor usled potencijalne trostruke majstorice RUR – MS – EON sa 9 poena na tabeli koju smo objasnili dole.

Najvažniji mečevi sledeće nedelje, mogući ishodi i posledice na stanje na tabeli:

RUR vs Monitor.rs – očigledno, ovaj susret odlučuje ko će proći u plejof. 2-0 rezultat za bilo koji tim ih šalje direktno u plejof.

EON vs R1 – ukoliko se dogodi da Monitor i RUR odigraju nerešeno, pobeda EON-a bi direktno ubacila Monitor.rs u plejof iako bi sva tri tima imala po 9 poena na tabeli. Ovo je zbog načina na koji se rešava trostruki tiebreaker, koji ukratko glasi „Ako su 3 tima u majstorici, prednost dobija tim koji ima bolji skor u direktnom okršaju“ – Monitor je pobedio EON 2-0 tokom regularne sezone, EON i RUR su igrali nerešeno, tako da Monitor automatski rešava majstoricu sa direktnim prolazom u plejof.

  • RUR 1-1 Monitor i EON 2-0 R1 -> Monitor.rs direktno prolazi u plejof.
  • RUR 1-1 Monitor i EON 1-1 ili 0-2 R1 -> Monitor.rs i RUR igraju dodatni meč za odlučivanje ko prolazi dalje u plejof.
  • RUR 2-0 Monitor -> RUR direktno prolazi u plejof. Čak iako X25 izgubi meč protiv ASUS-a 0-2, ne bi se desila moguća tiebreaker situacija, jer je X25 savladao RUR 2-0 u okviru 5. nedelje regularnog dela sezone.
  • Monitor 2-0 RUR, Monitor direktno prolazi u plejof. Ukoliko X25 izgubi oba meča od ASUS-a, onda upadaju u majstoricu za treće i četvrto mesto.

Prvi i poslednji tim će na sreću ili žalost ostati na tim pozicijama šta god da se desi do kraja regularnog dela sezone.

SBB je trenutno van rizika da im bilo ko oduzme prvo mesto na tabeli!

Reformed Ones su nažalost već rezervisali sebi mesto u relegacionom turniru o kojem ćemo objaviti detalje u kasnijem periodu.

Expire Nation je nažalost drugi najrealniji kandidat za relegacioni turnir, ali i dalje imaju šanse da izbegnu relegacije. Trebaće im verovatno malo čudo, ali je moguće ukoliko pobede SBB 2-0 i ukoliko Evolution Online bude prva žrtva Reformed Ones rostera.

Evolution Online trenutno igra veoma važnu ulogu. S jedne strane, postoji mali rizik da propadnu jedno mesto na tabeli i odu u relegacioni turnir, sa druge strane njihova pobeda može odlučiti izgled plejof tabele. Bilo kako bilo, još jednu sezonu se nalaze ni na nebu ni na zemlji – izgleda da im još uvek nije suđeno da se odmaknu od 5. ili 6. mesta na tabeli.

ASUS i X25 su sigurno u plejofu, ali su im pozicije na tabeli pod znakom pitanja. Ova dva tima ne mogu da uđu u međusobni tiebreaker, ali 2-0 pobeda za X25 donosi ovoj ekipi drugo mesto, dok bilo preostala dva rezultata, 1-1 ili 2-0 u korist ASUS-a, neće promeniti stanje.

Što nas dovodi do Monitora i RUR-a. Ova dva tima će biti pod lupom narednih nedelju dana i njihov susret nosi najveću težinu trenutno u ligi. Sve ovo će kulminirati u ponedeljak 19. jula oko 10 sati uveče za kada je zakazan ovaj odlučujući okršaj.

Šta vi mislite, koji ishod je najrealniji? Koje timove ćemo ove sezone gledati u plejofu i predstojećem velikom finalu?

P.S. ako imate neke zamerke ili sugestije kako ova analiza može da se proširi bacite nam komentar na Facebook stranicu: www.facebook.com/FortunaEsports

Vidimo se sledeće nedelje na Fortuna twitch ili youtube kanalu!

Pripremio: Aleksandar Anokić – Snghai – Head of Esports