Igrači Monitora diskvalifikovani
DOPUNA:

Nakon konstruktivnog razgovora sa organizacijom Monitor.rs u vezi spornih okolnosti, odlučili smo da u potpunosti skinemo bilo kakvu zabranu organizaciji da učestvuje u daljim takmičenjima. Tokom razgovora sa Monitorom, videlo se da je organizacija pokušala sve u svojoj moći da održi sportski duh među igračima.

Ovakve sporne situacije pokazuju da esport u ovom regionu zaslužuje viši nivo transparentnosti, kao i bolju regulaciju. Kao organizacija koja je osnivanjem FCS lige podigla esport na jedan viši nivo u odnosu na prethodno stanje, prihvatamo na sebe odgovornost da nastavimo razvijanje esporta u pravom smeru.

Igrači su izrazili žaljenje zbog dešavanja tokom polufinalnog meča sa ekipom SBB Esports, i zajedno sa svojom organizacijom su pokazali dobru volju i želju da sarađuju u budućnosti.

Na kraju dana, svi smo ovde sa zajedničim ciljem, a to je da se mladim talentima u regionu pruži mogućnost kakvu njihovi vršnjaci već imaju po svetu.

Ne možemo da obrišemo prekršaj koji se dogodio, ali možemo zajedno da pređemo preko njega i da nastavimo dalje sa razvijanjem regionalne scene.

Zabranu igranja navedenim igračima ćemo uzeti u razmatranje u narednom periodu:

  • Thodoris "Bako" Bakogiannis
  • David "BlackPrince" Borak
  • Luka "Marrow Ooze" Cvetković
  • Mihailo "Mihailo" Curčić
ORIGINALNA IZJAVA:

Nakon sinoćnog incidenta koji se dogodio u meču između ekipa Monitor.rs i SBB Esports, imamo dužnost da vama - gledaocima, navijačima i ljubiteljima esporta pružimo uvid u sve činjenice kao i pravo stanje stvari.

Naime ekipa Monitor.rs je sa očiglednom namerom izgubila odlučujuću četvrtu partiju, u kojoj je svih pet igrača uzelo smite summoner spell, i potom se zatrčalo na početku partije na kulu na midu.

Mladi i neiskusni igrači su strastveni za igrom, što može prouzrokovati veliku dozu stresa sa kojom oni ne znaju kako da izađu na kraj. Gubitak je težak za sve timove, pogotovo ovoliko blizu finala, razumemo to u potpunosti. Ali ovakve stvari ne smeju da se dešavaju u jednoj ligi u kojoj igraju najbolji timovi na Balkanu.

Sled događaja pred četvrtu partiju:

U 22:41 ekipa Monitora je predala treći meč u seriji i izašla sa Tournament Realm servera u protestu, što se do sada nikada nije desilo.

Ekipi Monitor je dozvoljeno da se vrate bez posledica na server nakon 10 minuta, u 22:51.

Igračima Monitora je pružena dodatna šansa kako bi se Loki Prime priključio igri i odobrena je dodatna pauza od 15 minuta, odnosno do 23:05. Nakon što se Loki Prime ponovo nije pojavio, meč je zvanično krenuo u 23:08 – bez posledica.

Ekipa Monitor.rs je zatim sa očiglednom namerom izgubila odlučujući četvrti meč Bo5 serije u kojem su svih 5 igrača tima uzeli Smite summoner spell i potom se zatrčali na početku meča na mid kulu.

Loki Prime

Loki, jungler tima Monitor.rs je imao tehničkih problema sa internet konekcijom usled čega nije mogao da igra meč na Tournament Realm serveru.

Tehnička ispravnost interneta i računara je odgovornost svakog pojedinačnog igrača, sa čime su igrači bili upoznati. Svaki tim mora biti spreman za nepredviđene okolnosti, i zbog toga svi timovi imaju pravo na 5 izmena.

Dodatno, svim igračima je dozvoljeno da instaliraju Tournament Realm na bilo koji broj računara (kod kuće, u igraonicama itd.) baš kako bi imali rezervnu opciju u ovakvim slučajevima.

Za meč ovako velikog značaja očekuje se da igrači preduzmu sve potrebne mere kako bi bili apsolutno spremni za igru.

Nama je 15 minuta pred meč javljeno da Loki ima problema sa internet konekcijom, nakon čega smo savetovali da se u prvi meč uvede jedna od 5 raspoloživih izmena u igru dok Loki Prime ode do igraonice i instalira Tournament Realm klijent.

Loki Prime-u je bilo dozvoljeno da uđe između partija u meč.

Da je Loki Prime uspeo da se uloguje na Tournament Realm server bilo bi mu dozvoljeno da uđe u meč između bilo koje partije.

Igranje na javnim EUW/EUNE serverima.

Fortuna Championship Series liga se igra na Tournament Realm-u, posebnom Riot takmičarskom serveru kako bi se obezbedili apsolutno jednaki uslovi za sve igrače. Prednost ovog servera je što svi igrači imaju na raspolaganju sve što postoji u samoj igri, što znači da na ishod meča jedino utiče veština igrača.

Isti ovaj server se koristi za Challenger Series i sve ostale nacionalne lige kao što su engleski UK Premiership, Challenge France, španska LVP liga itd.

Igra na javnim EUW/EUNE serverima nije dozvoljena osim u slučaju kada je Tournament Realm server tehnički neispravan, odnosno postoji kvar koji utiče na više igrača.

Isto tako se i Challenger Series igra isključivo na Tournament Realm serveru. Ako jednom igraču nešto ne radi, timovi nažalost moraju da predaju meč ukoliko nemaju izmenu. Srećom, ekipa Monitora ima 5 prijavljenih izmena.

Pravo na izmene.

Svaki tim ima pravo na samo dve izmene u toku jedne sezone koje može da izvrši kako u regularnom delu sezone, tako i tokom plejofa.

Monitor.rs je nakon prijave rostera iskoristio pravo na svoje 2 izmene uvođenjem igrača Bako i Fanta.

Ekipi Monitor.rs je naknadno odobreno da pored te dve izmene uzmu i Bagera na pozajmicu do kraja sezone od ekipe ASUS RoG Elite. Pozajmica nije realizovana jer je Bager odbio transfer.

SBB je prvu izmenu iskoristio uvođenjem Golem Pichage, a pravo na drugu izmenu je iskoristio uvođenjem Yoppe.

Svi ostali igrači ova dva tima su prijavljeni od početka sezone.

Yoppa nije uveden 3 sata pred meč.

Yoppina izmena je prijavljena u petak u podne i odobrena u nedelju uveče, kada je i preneta svim timovima.

Yoppa je bio prijavljen za drugi tim.

Yoppa je pre odobravanja izmene potvrdio da više nije deo ni jednog tima koji je trenutno u FCS-u i da želi da igra za SBB. Yoppa nema ugovor, niti bilo kakav drugi pisani trag dogovora sa prethodnom ekipom koji bi mu zabranio da zaigra za SBB. Dodatno, iako je Yoppa bio prijavljen kao izmena ASUS-a, nikada nije igrao ni u jednom zvaničnom meču od početka sezone.

Igrač može da igra u dve lige istovremeno.

Tvrdnja da FCS zabranjuje igračima da igraju više liga istovremeno je u potpunosti netačna. Mi nikada nismo, niti ćemo zabraniti bilo kom igraču da igra našu ligu na osnovu tog uslova.

Jedina situacija u kojoj to može da se desi, ponovo – ne našom zabranom, je ukoliko se igrač kvalifikuje za LCS, jer tada igrači potpisuju ekskluzivni ugovor sa Riot Games koji njima direktno zabranjuje da igraju druge lige osim LCS-a.

ODLUKA:

Igrači koji su učestvovali u sinoćnjem meču diskvalifikovani su iz daljeg takmičenja.

Igračima koji su učestvovali u sinoćnjem meču zabranjeno je učestvovanje u svim takmičenjima u organizaciji Fortuna Esportsa do daljeg:

  • Thodoris "Bako" Bakogiannis
  • David "BlackPrince" Borak
  • Luka "Marrow Ooze" Cvetković
  • Stefan "Iskra" Tešić
  • Mihailo "Mihailo" Curčić

Dodatno, igraču Stefanu „Iskra“ Tešiću je zbog kršenja većeg broja pravila o integritetu takmičenja i neprofesionalnom ponašanju - uvrede, prostakluka i klevete – trajno zabranjeno da učestvuje u svim takmičenjima u organizaciji Fortuna Esports.

Igrači gube pravo na nagradni fond.

Ovime je X25 Marvo automatski osvojio treće mesto u 3. sezoni Fortuna Championship Series lige, pošto se meč za treće mesto neće igrati usled gore navedenih sankcija.